Belgica Castro Fuentes

Bélgica Castro Fuentes historia börjar i Chile, ett sydamerikanskt land. Hon blev änka som 16-åring när hennes make försvann efter att Augusto Pinochet tagit makten i landet. För att bearbeta sorgen vände hon sig till konsten och upptäckte konstnären, poeten och folksångarens Violeta Parras verk. Violeta har varit en stor förebild och därför har hon lärt sig hennes teknik för att arbeta med sina minnen och protestera mot våldet.

– I tyget hittade jag ett sätt att bearbeta min egen sorg och alla kvinnors sorg, säger Bélgica.

På spanska heter tekniken arpilleras och på svenska översätts det till tygtavlor fast det ger inte samma känsla. Genom de stora handsydda verken uttrycker hon sina minnen och tankar om krig och fred, mänskliga rättigheter och längtan efter frihet.

I Sverige har hon varit verksam sedan 2007 när hon bestämde sig för att bit för bit dela med sig av hennes livshistoria. Det här genom återbruk av gamla stuvbitar, strumpor, tröjor och slipsar.

-Att sakta med hjälp av små bitar av tyg och fragment av papper kunna berätta om mina sorger och glädjestunder. Mitt liv är en del av det kollektiva minnet hos mitt folk. Mina konstnärliga verk utrycker beskydd av barndomen, försvar av kvinnors rättigheter, respekt av mångfald och den lokala diversiteten men också skyddande av vår naturliga miljö.

Datumet den 6 oktober 1973 då hennes make försvann är ett datum som kommer med mycket känslor.  

Det är en permanent tortyr när man inte vet vad som har hänt. Därför jobbar jag med minnet för att det som har hänt mig inte ska hända igen, säger Bélgica.

Det tog henne 7 år tills hon återfann ny kärlek och fick en familj. Men läget i Chile var fortfarande farlig och till sist bestämde de sig för att fly och landet som erbjöd först plats var Sverige.

I Sverige tog det 20år innan hon återupptäkte konsten för att hjälpa henne bearbeta allt hon bar med sig.

-I mina handgjorda textiltavlor och pappersskulpturer finner du den latinamerikanska poesin, barndomens sånger från Afrika, olivens arom från Mellanöstern och värmen från Medelhavets vindar. Du hittar också droppar av den flod av blod som fläckar vår jord.

-Med hjälp av nålar, trådar, nystan av ull och bitar av papper försöker jag att så hopp om en rättvisare värld för alla varelser på jorden.